21 Eylül 2016 Çarşamba

Büyük Patlama ve Büyük Patlama'dan (Big Bang) Önce Ne Vardı?

Belki de insanlığın başından bu yana en çok merak edilen konulardan bir tanesi kuşkusuz: evren. İçerisinde bulunmuş olduğumuz evren ortalama olarak 13,500,000,000 (13,5milyar) yaşında olduğu tahmin ediliyor. Yani oldukça yaşlı, soğuk ve karanlık bir yapının içerisinde yer alıyoruz.

İlginçtir ki Büyük Patlama modeli evrenin nasıl oluştuğunu ve sonrasında yaşadığı süreçleri gerçekten güzel bir şekilde açıklıyor. İlginçtir dedim çünkü 13,5 milyar öncesine ait evrenin nasıl oluştuğu ile ilgili kanıtlarımız bulunuyor. Gerçekten de bu kadar geriye gidip, ipuçları bulabilmemiz benim açımdan oldukça değişik bir önem taşıyor.

Büyük Patlama modeli kuşkusuz evreni açıklayan en iyi modellerden bir tanesi. Çünkü konuyla ilgili yukarıda söylediğim evreni açıklayan bu modeli destekleyen, birçok kanıt yer alıyor. Özellikle bu kanıtarı saymamız gerekirse; kozmik arka plan ışıması, ilk nükleosentez, galaksilerin evrimi ve birtakım fosil ışımalarını söyleyebiliriz.

Büyük Patlama (Diyagram)
Peki evreni kanıtlarla beraber açıklayan evrenin öncesini açıklayabiliyor mu?

Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki, evrenin içerisinde yer alan (ya da ilişki halinde olan) zaman, yer, kütle, hacim gibi temel kavramların hepsi Büyük Patlama ve sonrasında ortaya çıkan olgulardır. Yani şu an da bizim hemfikir olduğumuz temel fizik kavramlarının birçoğu evrenin oluştuğu ve sonrasındaki süreçler içerisinde yer alıyor.

Yine ilginçtir ki, sorumuzda bile ''evrenin öncesi'' kavramı yer alıyor. Yani bir zaman diliminden bahsederek soruyu oluşturuyoruz. Ancak zaten ''zaman'' kavramı evrenin oluştuğu ve sonrasındaki sürecinde ortaya çıkan bir kavram. Bu sebepten ötürü zamanın, kütlenin, hacmin ve aklımıza gelecek birçok kavramın olmadığı bir durumda, herhangi bir varlıktan ya da durumdan söz edemeyiz.

Bu sebeplerden ötürü Büyük Patlama öncesi için hiçlik (yokluk) dönemi deniyor. Bilim insanları ise Büyük Patlama öncesi için geniş çaplı bir araştırma oluşturamıyorlar. Çünkü bilim sistematik ilerleyen, bilgi birikimi gerektiren ve somut/soyut (matematiksel vb.) bir kanıtların ışığında ilerleyen bir yapı. Bununla beraber patlama öncesinde; temel kavramların olmayışı, ''bilgi'' kavramının olmayışıyla beraber herhangi bir şekilde kanıt toplanamıyor. Kanıtın ve bilgi birikiminin olduğu yerde bilim ilerleyemeyeceği için bilim insanları genellikle bu soruyu cevaplamak yerine, evreni açıklamaya yönelik çalışmalara ağırlık veriyor.

Elbette Büyük Patlama'nın öncesi için ortaya atılan düşünceler var. Ancak bunlar desteklenemediği için sadece düşünce olarak kalıyor. Konuyla ilgili araştırma yapmak isteyenler ''Salınım Yapan Evren (Oscillating Universe)'' kavramını araştırabilirler. Tüm bunların yanı sıra biraz daha uç noktalara ilerleyip, paralel evrenlerin olduğu ve büyük patlama öncesi diğer evrenlerin madde, enerji transferi yaptığı gibi farklı düşüncelerde konumuz içerisinde yer alıyor.

Son olarak şahsi düşüncem, Büyük Patlama'nın öncesini düşünmek yerine Büyük Patlama ve sonrasını düşünmenin daha önemli olduğu kanaatindeyim. Çünkü hem var olanlar üzerinden ilerliyoruz hem de çerçeveyi daraltıp, elimizdeki bilgileri arttırarak büyük resme daha rahat bakabiliyoruz.

...

Yazımı Etkileyen Noktalar:
  • Müzik: Aesthesy- Decipimur Specie Recti
İleri Okuma & Faydalı Bağlantılar:

Halos.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder