12 Mart 2017 Pazar

İnsan Beynine Bilgi Yüklemeyi Başardılar

Bilim kurgu filmlerinin en önemli yapıtlarından bir tanesi olan Matrix serisini az çok bilirsiniz. 1999 yılında Matrix serisinin ilk filmi yayınlandığında, film içerisinde meşhur Kung-fu sahnesi vardı. Neo herhangi bir şekilde Kung-fu bilmemesine rağmen, beynine Kung-fu bilgisini yüklemişti.

Konuyla ilgili bilgi yükleme kompozisyonu sadece yabancı yapımlarla sınırlı değil. Türk sinemasında yer alan G.O.R.A. filmindeki Arif karakteri de beynine karışık dövüş sanatları yükleyip, Matrix serisine gönderme yapmıştı.

Bilim kurgu filmlerinde karşılaşmış olduğumuz bilgi yükleme işlemi yavaş yavaş gerçek oluyor. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili başarılı bir adım atıldı ve insan beynine bilgi yüklemeyi başardılar.
__________________________________________________________________________________________________

Amerikalı blim insanları, insan beynine doğrudan bilgi aktarabilen ve bireylerin daha önce hiç bilmediği yetenekleri çok daha kısa sürede öğrenebileceğini sağlayan bir simülatör geliştirdiler. Geliştirmiş oldukları bu simülatöre "hayatın sanatı taklit etmesine" benzetiyorlar.

Kalifornia merkezli HRL Laboratories araştırmacıları, öğrenme yeteneğinin geliştirildiğini ancak bir Hollywood filmlerine kıyasla çok daha küçük bir ölçekte bulduklarını söylüyorlar. Bilim adamları, gerçekçi bir uçuş simülatöründe uçak kullanmakta olan usta bir pilotun beyninden gelen elektrik sinyallerini aynı simülatörde çalışmakta olan çaylak pilotların beynine aktardı.

Aşağıdaki videoda uçak kullanmayı bilmeyen sıradan birinin beynine verilen sinyaller neticesinde uçağı nasıl uçurduğunu görebilirsiniz.


Bir nörobilim akademik dergisinde yayınlanan makalede, elektrotlu başlıklar üzerinde uyartı alan deneklerin, herhangi bir uyartı almayan deneklere göre görevleri %33 daha başarılılı biçimde tamamladığı bildirildi. Dr. Matthew Philips, “Sistemimiz, kendi alanında bir ilk. Bu bir beyin stimülasyonu sistemi.” diyerek sistemin nasıl çalıştığını kabaca özetliyor.

Dr. Philips, bu gelişmenin arkasındaki bilimsel nedenleri “Kulağa her ne kadar bilim kurgu gibi gelse de, sistemi geliştirmemizin arkasında geniş bir bilimsel temel var. İncelediğimiz görev, bir hava aracının kumanda edilmesi, ki bu fazlasıyla algısal performans ve motor performansı gerektiriyor. Bir şeyi öğrendiğiniz zaman beyniniz fiziksel olarak değişir. Nöroplastisite adlı süreçte yeni bağlantılar kurulur ve varolan bazı bağlantılar güçlendirilir. Konuşma ve hafıza gibi bazı yetenekler beynin belirli bölgelerinde barındırılır.” şeklinde açıkladı.

Amerikalı bilim adamları, bu beyin stimülasyonu sürecinin araç sürmeyi öğrenme, yeni bir dil öğrenme ya da sınavlara hazırlanma gibi amaçlar için de kullanılabileceğini belirtiyor. “Sistemimizin yaptığı şey, beynin belirli bölgeleri siz öğrenme sürecindeyken hedefleyerek geliştirmek. Kullandığımız yöntem aslında oldukça eski. Antik Mısır’da 4000 yıl önce elektrik balığı kullanılarak beyin uyarılıyor ve acı azaltılıyordu.” diyerek eskiden ilham almayı öğütleyen Dr. Philips, beyin stimülasyonunun öğrenme yeteneği üzerindeki önemini tekrar vurguluyor.

Kaynak & Bilgi:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder